Ugandyjsko-polskie jedzenie 🇵🇱🇺🇬Ugandan-Polish food🇺🇬🇵🇱

Chapati i zupa jerzynowa/Chapati and vege soup
tzw. rollex ugandyjski, czyli chapati z naszą jajecznicą z pomidorami w środku (może być też np. papryka)/so called Ugandan rollex, meaning chapati with scrumbled eggs and tometoes inside (red pepper is an option too)
🇵🇱(🇬🇧below)
Ponieważ ciągle mi tęskno m.in. do ugandyjskiego jedzenia, dziś postanowiłam zrobić placki chapati i połączyć je z zupą jarzynową, czyli ugandyjsko-polska kuchnia :).  Na śniadanie zaś zrobiłam rollex ugandyjski, można je kupić na każdym lokalnym markecie :). Chapati polubiłam gdy przyrządzała je Abwooli Agnes dla dzieci na sobotnią przekąskę po zajęciach z Biblią. Króciutka relacja wideo poniżej :).  Mnie te chapati nie wyszły tak pulchniutkie jak jej ale są pyszne. Do tego podstawowa różnica w przygotowaniu ich- Abwooli ręcznie je "rozpłaszczała" do placka, ja użyłam wałka. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na ich strukturę ale na pewno uczy pokory w kuchni. My tu w Europie mamy wałki, roboty kuchenne, pędzelki do posmarowania np. takiego placka olejem/oliwą, kuchenki gazowe lub elektryczne, itd., itp. Tam na wioskach (bo w miastach jest już zupełnie inaczej) kobiety gotują na zewnątrz (tak, kuchnie mieszczą się na zewnątrz domostw) na ogniu rozpalanym ręcznie i mają do pomocy tylko swoje ręce. Do ogarnięcia brudów po gotowaniu jest miska z wodą.  
🇬🇧 
Because I still miss, among other things, Ugandan food, today I decided to make chapati and combine them with vegetable soup, so it’s Ugandan-Polish cuisine.  For breakfast I made Ugandan rollex, you can buy them on any local market. I liked Chapati when Abwooli Agnes made them for children, for a Saturday snack after their Bible classes. A short video report below :). For me, these chapati did not turn out as plump as hers, but they are delicious. In addition, the main difference in preparing them - Abwooli manually "flattened" them into a cake, I used a rolling pin. I don't know if it has any influence on their structure, but it certainly teaches humility in the kitchen. Here in Europe, we have rollers, food processors, brushes to coat such a cake with oil / olive oil, gas or electric cookers, etc., etc. There, in the villages (because it is completely different in cities), women cook outside (yes, the kitchens are located outside houses) on a fire lit by hand, and they only have their hands to help. To clean the dirt after cooking there is a bowl with water.
kuchnia/kitchen
This entry was posted in Misja Uganda. Bookmark the permalink.